Warmtepomp

Zuinig verwarmen

Met een warmtepomp kan je je woning milieuvriendelijk en zuinig verwarmen met hernieuwbare energie. Zuinig, want met 1 KW elektriciteit kan een warmtepomp wel 5 KW energie aan een warmtebron onttrekken en in jouw woning steken.

Let op! Een warmtepomp is (nog) niet voor elke woning weggelegd, want een volledig elektrische warmtepomp zal enkel naar behoren werken in een goed tot zeer goed geïsoleerde woning. 

Heb je een oudere woning maar wil je toch al mee met de verschuivende markt en af van fossiele brandstoffen? Kies dan voor een hybride warmtepomp.

 

Er zijn 5 verschillende types warmtepomp

Lucht / Lucht

Het eerste woord staat voor de natuurlijke warmtebron waaruit de warmte onttrokken wordt. Het tweede woord staat voor het type afgiftesysteem. Zo hebben we de Lucht/Lucht warmtepomp, meer bekend onder de naam airconditioning.

Die onttrekt zijn warmte uit de buitenlucht en geeft deze weer aan de binnenlucht af.

 

Lucht / Water

Onttrekken hun warmte uit de buitenlucht en geven deze weer af aan een water gedragen medium, zoals vloerverwarming of sanitair warm water. Makkelijk en goedkoper in plaatsing dan Bodem / Water of Water / Water, maar met een lager rendement vanwege de constant variërende buitentemperatuur. Samen met Lucht / Lucht is dit de meest voorkomende warmtepomp.

 

Water / Water

Met een Water/Water warmtepomp benut je de warmte van het grondwater om het water van de centrale verwarming in huis te verwarmen. Hiervoor worden buiten twee putten geboord waarin de collectoren worden geplaatst. De putten hebben, afhankelijk van de bodemsamenstelling, een diepte van 25 tot 150 meter. 

Aangezien de temperatuur van het grondwater op deze diepte altijd constant is, behaal je met een Water/Water warmtepomp, zelfs bij extreme vrieskou, het hoogste rendement. 

Dit systeem wordt vaak toegepast bij lage energiewoningen en is qua kostprijs het duurste systeem vanwege de hoge kosten van de grondboringen.

 

Bodem / Water

De Bodem/Water of Geothermische warmtepomp benut de warmte van de aarde om het water van de centrale verwarming te verwarmen. De keuze van het type plaatsing zal afhangen van de totale tuinoppervlakte en de samenstelling van de bodem.

 

Hybride

Het woord “hybride” betekent zoveel als 2 verschillende energiebronnen die samenwerken. Zo hebben we de hybride auto, die zowel elektrisch als op brandstof rijdt. Maar we hebben ook de hybride warmtepomp en condensatieketel op gas in 1 toestel. Het grote voordeel hiervan is dat deze ook op hoog vermogen kan draaien en dus ook toepasbaar is in oudere huizen met radiatoren. 

Want, als de warmtepomp niet meer kan voldoen aan de warmtevraag, gaat die samenwerken met de gasketel. Op echte koude winterdagen stopt zelfs de warmtepomp en neemt de gasketel volledig over. De hybride kiest dus tussen ketel of warmtepomp, en houdt daarbij rekening met 3 factoren; de warmtevraag, de buitentemperatuur en de actuele prijs van gas en elektriciteit. 

Zo kan hij berekenen wat op die moment het zuinigste is voor jouw specifieke situatie. Met een hybride warmtepomp verwarm je tussen de 30 en de 40 % met hernieuwbare energie.

 

Contacteer ons

Meer te weten komen over de mogelijkheden bij je thuis en prijzen?
 Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.

In de zomermaanden
15 % korting

op airco en CV-ketels