Centrale verwarming
Verwarmen
We spreken van een centrale verwarming (dikwijls afgekort naar CV) in een woning, wanneer verschillende kamers worden verwarmd door een centraal stooktoestel, bijvoorbeeld een CV-ketel of warmtepomp.
Radiatoren
Radiatoren zijn nog steeds het meest voorkomende en naar installatie toe het meest budgetvriendelijke afgiftesysteem. Zij geven stralingswarmte af en draaien op hoge temperatuur of hoog vermogen, en zijn daarom op dit moment in de technologische evolutie minder geschikt in combinatie met een warmtepomp.
Heb je thuis radiatoren en wil je toch meer elektrisch verwarmen? Dan kan je kiezen voor een hybride warmtepomp of de combinatie warmtepomp / condensatieketel, want in de tussenseizoenen lukt het meestal wel om op lage temperatuur (of laag vermogen) je woning warm te houden.
Vloerverwarming
Vloerverwarming geeft eveneens stralingswarmte, maar heeft een veel betere warmteverdeling dan radiatoren of convectoren. Omdat het bij vloerverwarming belangrijk is een goed geïsoleerde vloeropbouw te hebben, komt dit eerder voor in nieuwbouw projecten of grondige renovaties.
Vloerverwarming draait op lage temperaturen (laag vermogen) en is, in combinatie met een goed geïsoleerde woonst, dus zeer geschikt in combinatie met een warmtepomp.
Convectoren
Convectoren zijn het broertje van radiatoren en geven geen stralingswarmte maar convectorische warmte. Ze warmen rechtstreeks de lucht op.
Het grote voordeel hiervan is dat de omgeving gelijkmatiger en sneller opwarmt dan bij radiatoren doordat de lucht circuleert. Het nadeel hiervan is dat er meer stofdeeltjes vrij komen.
Ventilo-convectoren
Ventilo-convectoren zijn convectoren met een ingebouwde ventilator. Ze kunnen werken op lage temperaturen en zijn dus energie-efficiënter, wat je voelt aan je energiefactuur. Ze zijn dus ook geschikt in combinatie met een warmtepomp.
Je kan dus in de meeste gevallen je radiatoren of convectoren vervangen door ventilo-convectoren als je volledig elektrisch wil verwarmen.
60% van ons energieverbruik zit in verwarming.
Het is dus van belang goed na te denken over het systeem dat het beste bij je gezin en je woning past. Selleslagh HVAC is uw verwarmingsexpert! Wij bespreken graag welke systemen het beste passen bij jouw situatie.
Wij kunnen ook de volledige renovatie van jouw woning op vlak van sanitair, verwarming, koeling en ventilatie voor onze rekening nemen.
Contacteer ons
Meer te weten komen over de mogelijkheden bij je thuis en prijzen?
Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.
Sanitair warm water
De bereiding van warm water kan met een boiler gebeuren op verschillende manieren. Een boiler is een voorraadtank gevuld met water die wordt warm gestookt door een warmtebron, bijvoorbeeld een elektrische weerstand of centrale verwarmingsketel. Boilers zorgen dus alleen voor warm water en niet voor verwarming.
De meest voorkomende types boiler zijn:
- Elektrische boiler
- Warmtepompboiler
- Zonneboiler
- Indirect gestookte boiler (verwarmd door bv. uw gas -of stookolieketel)
Andere mogelijkheden voor het opwarmen van warm water zijn onder andere een CV-combiketel of doorstroomtoestel.
Afhankelijk van verschillende factoren is elke situatie anders. We denken dan vooral aan het type woonst, de opstellingsruimte, het aantal verbruikers en het budget. Gemiddeld 30% van het (gas)verbruik gaat naar het opwarmen van sanitair warm water. Het is dus van belang het juiste systeem te kiezen.
Bel ons voor een afspraak of contacteer ons via het contactformulier. We bekijken graag samen met u welke installatie het beste bij uw situatie past.
Jonas Selleslagh is een erkend technicus gasvormige brandstof (G1) en gespecialiseerd verwarmingsinstallateur.
Met Selleslagh HVAC nemen wij uw zorgen uit handen en vervangen, onderhouden en herstellen wij uw ketel zo spoedig mogelijk.
Wist je dat je tot wel 40 % kunt besparen op je gasfactuur wanneer je je oude verwarmingstoestel vervangt door een moderne condensatieketel?
Bij een defect aan uw oude ketel is het dikwijls aan te raden het oude toestel te vervangen door een modern condensatietoestel als we kijken naar het kosten/batenplaatje. Bij het opmaken van een verwarmingsaudit zien we vaak dat oudere, niet-condenserende toestellen een slecht productierendement hebben. Niet goed dus voor het milieu en uw portemonnee. Zo komen we soms uit op een terugverdientijd van 5 à 6 jaar bij een ketelvervanging!
Wij werken altijd netjes, sluiten onze ketels aan met esthetisch gebeugelde koperen buizen en plaatsen indien mogelijk steeds de nodige vuilfilter, ontluchters, veiligheidskleppen en extern expansievat. Ook voor de nazorg en service zal u steeds bij ons terecht kunnen.
Selleslagh HVAC is verdeler van topmerken Remeha, Vaillant en Buderus. Samen bekijken we welke ketel best past bij jouw woning en budget. Contacteer ons vrijblijvend voor meer info!
Ook voor het wettelijk verplichte tweejaarlijks onderhoud van je gasketel kan je bij ons terecht. Als erkend technicus onderhouden wij jouw ketel met zorg.
Er wordt een rookgasanalyse uitgevoerd, waarbij we letten op enkele normen zoals de CO- en rendementswaarde. We voeren het onderhoud uit, reinigen de warmtewisselaar, de sifon, vuilfilters en doen een grondige visuele check-up.
Slijtage, lekken of drukverlies worden aan de klant gemeld en onderdelen worden eventueel preventief vervangen. Ook het expansievat kijken we na.
Vervolgens doen we nog een rookgasmeting. Als alles goed en veilig werkt dan vullen we het reinigings- en verbrandingsattest in.
Zo kan je ketel er weer 2 jaar tegen en vermijd je eventuele boetes van de Vlaamse Overheid en gerommel met je brandverzekering. Bovendien werkt een goed onderhouden ketel zuiniger, milieuvriendelijker en verleng je ook nog de levensduur van je toestel!
Zit je met vragen over je ketel, thermostaat of andere technieken in je huis? Maak dan gerust van de gelegenheid gebruik om ze te stellen tijdens het onderhoudsbezoek. Er komt immers niet elke dag een technieker bij je thuis langs.
Selleslagh HVAC doet onderhoud en herstellingen op volgende ketelmerken: Vaillant, Remeha, Junkers, Bosch, Buderus, … etc.
TIP: Plan je onderhoud in de zomerperiode in. Dan hebben wij meer ruimte in de agenda en heb je minder kans op panne in de winterperiode, wanneer je ketel het hardst werkt.
Maak een afspraak voor het onderhoud
Voor dringende herstellingen kan je best meteen bellen naar het nummer 0472 362 964. Wij komen zo spoedig mogelijk bij je langs!