Centrale verwarming

Verwarmen

We spreken van een centrale verwarming (dikwijls afgekort naar CV) in een woning, wanneer verschillende kamers worden verwarmd door een centraal stooktoestel, bijvoorbeeld een CV-ketel of warmtepomp.

De meest voorkomende afgiftesystemen

Radiatoren

Radiatoren zijn nog steeds het meest voorkomende en naar installatie toe het meest budgetvriendelijke afgiftesysteem. Zij geven stralingswarmte af en draaien op hoge temperatuur of hoog vermogen, en zijn daarom op dit moment in de technologische evolutie minder geschikt in combinatie met een warmtepomp

Heb je thuis radiatoren en wil je toch meer elektrisch verwarmen? Dan kan je kiezen voor een hybride warmtepomp of de combinatie warmtepomp / condensatieketel, want in de tussenseizoenen lukt het meestal wel om op lage temperatuur (of laag vermogen) je woning warm te houden.

 

Vloerverwarming

Vloerverwarming geeft eveneens stralingswarmte, maar heeft een veel betere warmteverdeling dan radiatoren of convectoren. Omdat het bij vloerverwarming belangrijk is een goed geïsoleerde vloeropbouw te hebben, komt dit eerder voor in nieuwbouw projecten of grondige renovaties. 

Vloerverwarming draait op lage temperaturen (laag vermogen) en is, in combinatie met een goed geïsoleerde woonst, dus zeer geschikt in combinatie met een warmtepomp.

Convectoren

Convectoren zijn het broertje van radiatoren en geven geen stralingswarmte maar convectorische warmte. Ze warmen rechtstreeks de lucht op. 

Het grote voordeel hiervan is dat de omgeving gelijkmatiger en sneller opwarmt dan bij radiatoren doordat de lucht circuleert. Het nadeel hiervan is dat er meer stofdeeltjes vrij komen.

 

Ventilo-convectoren

Ventilo-convectoren zijn convectoren met een ingebouwde ventilator. Ze kunnen werken op lage temperaturen en zijn dus energie-efficiënter, wat je voelt aan je energiefactuur. Ze zijn dus ook geschikt in combinatie met een warmtepomp

Je kan dus in de meeste gevallen je radiatoren of convectoren vervangen door ventilo-convectoren als je volledig elektrisch wil verwarmen.

 

60% van ons energieverbruik zit in verwarming.

Het is dus van belang goed na te denken over het systeem dat het beste bij je gezin en je woning past. Selleslagh HVAC is uw verwarmingsexpert! Wij bespreken graag welke systemen het beste passen bij jouw situatie.

Wij kunnen ook de volledige renovatie van jouw woning op vlak van sanitair, verwarming, koeling en ventilatie voor onze rekening nemen.

 

Contacteer ons

Meer te weten komen over de mogelijkheden bij je thuis en prijzen?
 Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.

Sanitair warm water

De bereiding van warm water kan met een boiler gebeuren op verschillende manieren. Een boiler is een voorraadtank gevuld met water die wordt warm gestookt door een warmtebron, bijvoorbeeld een elektrische weerstand of centrale verwarmingsketel. Boilers zorgen dus alleen voor warm water en niet voor verwarming.

De meest voorkomende types boiler zijn:

Andere mogelijkheden voor het opwarmen van warm water zijn onder andere een CV-combiketel of doorstroomtoestel.

Afhankelijk van verschillende factoren is elke situatie anders. We denken dan vooral aan het type woonst, de opstellingsruimte, het aantal verbruikers en het budget. Gemiddeld 30% van het (gas)verbruik gaat naar het opwarmen van sanitair warm water. Het is dus van belang het juiste systeem te kiezen.

Bel ons voor een afspraak of contacteer ons via het contactformulier. We bekijken graag samen met u welke installatie het beste bij uw situatie past.